Tutkimus: Suomessa ammattiurheilijat eivät maksa laskujaan urheilemalla

Fifty-Sixty on joukko entisiä urheilijoita ja liiketoiminnan kehittämisen ammattilaisia. Teimme kyselytutkimukseen, johon osallistui yli 300 suomalaista ammattiurheilijaa. Suurin osa vastanneista koki saaneensa vähän tai ei lainkaan tukea urheilijan elämän suunnitteluun.

Urheiluun ja liikuntaan sijoitetaan vuosittain satoja miljoonia euroja. Kiinnostuimme, miten urheilija nähdään tässä kokonaisuudessa. Jotta pystyimme säilyttämään subjektiivisen näkemyksen, teimme kyselytutkimuksen omakustanteisesti.

Lähes 80 % vastaajista on urheillut vähintään SM-tasolla ja 19 % MM- tai olympiatasolla. 59 % vastaajista on jääkiekkoilijoita ja jalkapalloilijoita.

Onnistuimme tavoittamaan urheilijat, jotka kokevat olevansa ammattilaisia. Vain pieni osa heistä elää täysin urheilusta saaduilla tuloilla. Suomessa urheilu ei elätä ammattiurheilijoita, mutta silti moni vastaajista koki saaneensa vähän tai ei lainkaan tukea urheilijan elämän suunnitteluun.

Ammattiurheilijan elämässä epävarmuus on väistämätöntä. Suomessa on tuhansia ammattimaisesti lajiaan harjoittavia urheilijoita, joista monille urheilu on osa-aikatyö. Urheilu-urat eivät useinkaan ole pitkäkestoisia. Nämä tekijät asettavat haasteita taloudellisen ja urasuunnittelun näkökulmasta.

Ammattiurheilijan elämä vaatii sitoutumista ja aikataulutusta, mikä voi tehdä urheilijalle perinteisistä työpaikoista tai koulutusohjelmista haastavan. Urheilijat ovat tutkitusti haluttuja työntekijöitä, luotettavia ja täsmällisiä tiimipelaajia. Kysely paljastaa, että urheilijat kaipaavat joustoa työpaikoilta ja koululaitoksilta. Elämän eri osa-alueiden yhteensovittamiseen he kokevat saavansa liian vähän tukea.

On tärkeää tunnustaa, vaikka oman elämän palapeli on yksilön omalla vastuulla, elämässä tarvitaan tukea, erityisesti kun tasapainoillaan urheilun, työn ja koulutuksen välillä. Urheilijoiden tarve saada joustoa ja tukea ei saisi jäädä huomiotta. Se voi usein vaikuttaa negatiivisesti heidän urheilu-uransa pituuteen ja elämänlaatuun.

" Olisi hyvä saada enemmän tukea ja apua yhdistää esimerkiksi huippu-urheilu ja työ. Yksittäisen pelaajan on välillä jopa mahdoton löytää työpaikkaa, joka toimisi urheilun ehdoilla joten mielestäni olisi hyvä löytää esimerkiksi yhteistyökumppaneista jotka mahdollistaisivat sekä työnteon että ammattiurheilun. "

Tämä tutkimus on vain yksi askel kohti syvempää ymmärrystä suomalaisen ammattiurheilun haasteista ja mahdollisuuksista. Teemme urheilijan ammattia näkyväksi kaikessa monimuotoisuudessaan. Toivomme raportin kyselytutkimuksesta innostavan keskustelua urheilun alalla tarvittavista muutoksista ja parannuksista. Emme olettaneet mitään, vaan kysyimme urheilijoilta suomalaisen urheilun nykytilasta ja urheilijan kohtaamista haasteista.

” Olen jäänyt kaipaamaan mentorointia ja konkreettisia ratkaisuja arkeen, jotta asiat pystyvät sovittamaan järkevästi yhteen. "

FiftySixty on vastannut suomalaisten ammattiurheilijoiden tarpeisiin luomalla kattavan mentorointiohjelman, joka keskittyy urheilijoiden henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kehitykseen. Ohjelma tarjoaa urheilijoille mahdollisuuden oppia kokeneilta mentoreilta sekä rakentaa vahvoja verkostoja muiden urheilijoiden kanssa.

Lataa tutkimusraportti kokonaisuudessaan tästä.

Edellinen
Edellinen

Näkökulma; Muutos urheilijoiden äänellä

Seuraava
Seuraava

Fifty Sixty podcast jakso 5: Jenny Danielsson - Matka pihapeleistä ammattilaisjalkapalloilijaksi