Näkökulma; Muutos urheilijoiden äänellä

100-vuotta suomalainen urheilu on hattu kourassa pyytänyt yhteiskunnalta, että ”rahoittakaa te kun me urheillaan niin hirveen hienosti”. Tähän on historiasta aivan oiva selitys. Sen voi kuunnella Fifty-Sixtyn podcast jaksosta numero 7, jossa Jari Kupila avaa asiaa.

Satoja miljoonia laitetaan urheiluun rahaa vuosittain. Seurat kuitenkin kamppailevat olemassaolostaan. Usein resurssit laitetaan lajiosaamiseen ja urheilijoiden ammattimaisuuden mahdollistamiseen. Liian harvoin mietitään, minkälaista osaamista talouspuolella tarvitaan, jotta tämä jatkuvan eloonjäämistaistelun kierre saataisiin katki.

Urheilijat mahdollistavat omalla ammattimaisella tekemisellään sen, että tästä voisi syntyä liiketoimintaa. Urheilijat tekevät sen rakkaudesta lajiin. Tämä intohimo samalla mahdollistaa urheilijalle epäedullisen pyörän pyörimisen.

Mikä sitten on urheilijan asema tässä kuvassa? Me kysyimme urheilijoilta. Teimme tutkimuskyselyn, johon saimme satoja vastauksia. 80 % vastaajistamme koki olevansa ammattiurheilija ja 17 % vastaajista saa urheilemalla elantonsa. Urheilijat siis tekevät muita töitä tai opiskelevat urheilun ohella.

Urheilijoilla on kehitettävää siinä, miten he puhuvat omasta ajankäytöstään ammattiurheilijana. Puhutaan treenimääristä, mutta kuuluu siihen ammattimaiseen urheilijan elämään paljon muutakin. Muun muassa tietynlainen ravinto ja palautuminen, aikataulutus ja pitkät matkat, vammojen hoito ja paineet. Tämän kokonaisuuden yhdistäminen muihin töihin ja opiskeluun ei aina ole ihan yksinkertaista ja stressitöntä.

Kuinka paljon urheilija saa tukea tämän elämän palapelinsä rakentamiseen. Meidän vastaajistamme 65 % koki saavansa hyvin vähän tai ei lainkaan tähän tukea. Urheilija saa kyllä usein tukitoimia, jotta pystyy harjoittelemaan mahdollisimman ammattimaisesti, fysioterapeutit, lääkärit, hierojat, harjoitusolosuhteet, ravintoneuvojat... Yhtäkään laskua tällä ei kuitenkaan makseta.

Ja me päätimme tehdä tähän MUUTOKSEN. Haluamme, että urheilija saa tukea elämän palapelinsä rakentamiseen. Tukea, joka mahdollistaa mm. urheilu-uran jälkeisen uran suunnittelun yksilöllisesti, minäkuvan ja identiteetin rakentamisen muuhunkin kuin urheiluun, talousasioiden neuvontaa ja henkilöbrändäystä. Tukea urheilijoille tähän hetkeen, jolla he voivat saada elämäänsä balanssiin, joka voi mahdollistaa pidempiä urheilu-uria ja hyvin voivia ihmisiä.

Suomalaiset urheilijat mahdollistavat meille pääsarjat, jotka voivat toimia yhteiskuntamme yhteisöllisyyttä edistävänä tekijänä. Urheilijat ovat hyvin haluttuja työntekijöitä urheilu-uriensa päätyttyä ja niiden aikana. He ovat tiimipelaajia, jotka ymmärtävät myös vastoinkäymisten hyödyistä. Pidetään näistä urheilijoista nyt huolta.

Jää seuramaan Fifty-Sixtyn matkaa, minkälaisia ratkaisuja me olemme kehittäneet?  Tätä matkaa me kuljemme yhdessä urheilijoiden kanssa.

Maiju ruotsalainen,
Fifty-Sixty tiimiläinen

Seuraava
Seuraava

Tutkimus: Suomessa ammattiurheilijat eivät maksa laskujaan urheilemalla